Zámek v době znárodnění

18.04.2009 11:59

Krátce po znárodnění byl zámek v doprovodu kastelána přístupný veřejnosti. Pak v jeho prostorách vzniklo rekreační středisko školní mládeže, později v něm sídlila správa domova invalidů zahraničního vojska, po něm domov řeckých dětí, pak internát a učiliště hornických učňů a nakonec ubytovna studentů chemické průmyslovka školící středisko Chemických závodů v Záluží a Mostu.

Po dvacet let tak Červený Hrádek chátral a byl jen minimálně udržován. Od roku 1967 využívala zámek chomutovská nemocnice jako ozdravovnu pro dospělé, nakonec jako léčebnu pro dlouhodobě nemocné a jako rehabilitační oddělení nemocnice.

Zámek je od roku 1996v majetku města Jirkova,je dnes skutečným centrem kulturního a společenského dění v Jirkověa program jeho sezony láká veřejnost i ze vzdálených koutů republiky.

Od poloviny 90. let se zde pravidelně v květnu scházejí obyvatelé zaniklých obcí. V září se v prostorách zámku konají mistrovství ve vaření svíčkové a Moravský den. Během sezony lze navštívit hudební podvečery i vážné koncerty a přehlídky dětských pěveckých sborů.

Zdroj: Prospekt města Jirkova

Zpět